Home Vijesti GINEKOLOG UPOZORAVA, NE IGRAJTE SE: Ovi simptomi ukazuju da žena ima ENDOMETRIOZU!

GINEKOLOG UPOZORAVA, NE IGRAJTE SE: Ovi simptomi ukazuju da žena ima ENDOMETRIOZU!

2 min read
0
1,147

Endometrioza je benigna bolest kod žena i nastaje kada se mali komadi endometrijuma, unutrašnjeg tkiva materice, izađu van materice i formiraju “čokoladne” ciste u jajovodu, mokraćnoj bešici, crijevima, ali i na udaljenim organima poput pluća, oka i mozga.

Simptomi endometrioze:

-jaki bolovi u stomaku
-izrazito bolne menstruacije
-hroničan bol tokom ili nakon seksualnog odnosa
-bol u leđima
-bol u predjelu creva
-bol tokom uriniranja
-krvarenje van menstrualnog ciklusa
-digestivni i stomačni problemi, poput dijareje, nadutosti i zatvora

Nabrojani simptomi se mogu javljajti pojedinačno ili se javiti tek nakon što bolest napreduje, ali sve zavisi od cjelokupnog stanja ženskog organizma.

Ovo oboljenje može se javiti kod žena između 25 i 49 godine, a postoji nekoliko teorija vezanih za uzrok endometrioze. Jedna od teorija je retrogradno kretanje menstrualne krvi, a postoji i mišljenje da se endometrijalne ćelije pojavljuju još za vrijeme embrionalnog razvoja i miruju sve dok se hormoni ne aktiviraju.

Endometrioza se sa preciznošću može dijagnostifikovati samo laparaskopski, a terapije variraju od hormonske terapije, antiinflamatorne terapije i hiruškog liječenja.

Prisustvo manjih žarišta endometrioze nema za posledicu sterilitet, ali plodnost može biti ugrožena ako endometrioza izazove upalu reproduktivnih organa.

Često je endometriozu teško dijagnostifikovati, pa se kod nekih žena otkrije tek 10 godina od nastanka. Zato je važno da se pri pojavi prvih simptoma konsultujete sa stručnjakom. Fenserka.com

Load More Related Articles
Load More By A M
Load More In Vijesti

Check Also

BOŽIJI DAR: S devet godina će diplomirati, a iduće godine upisuje doktorat!

Laurent Simons, devetogodišnji dječak iz Belgije, u decembru će diplomirati na Tehnološkom…