Home Vijesti Simptomi raka koji se pojavljuju na prstima: Mogu vam spasiti život!

Simptomi raka koji se pojavljuju na prstima: Mogu vam spasiti život!

2 min read
0
739

Karcinom stvara određene kemikalije i remeti rad hormona, pa se tako vrhovi prstiju povećavaju jer se u njima zadržava više krvi nego obično.

Iako se simptomi raka pluća najčešće pojavljuju tek kada je bolest u uznapredovaloj fazi, neki od njih mogu biti alarm da se javite liječniku – kašalj, infekcije, iskašljavanje krvi, nedostatak daha, bol u plućima, konstantan umor, gubitak apetita i naglo mršavljenje.

Međutim, stručnjaci kažu da se jedan siguran znak krije kod jednog od 10 oboljelih od raka pluća, a to je promjena na prstima. Vrhovi prstiju se mogu povećati ili postati zakrivljeni

Naime, vrhovi prstiju i noktiju se povećavaju i postaju zakrivljeni, a ta deformacija nastaje u tri faze. U prvoj osnova nokta postaje mekša, a koža nokta se sjaji, u drugoj vrhovi noktiju postaju čudno zakrivljeni dok treća faza podrazumijeva povećanje krajeva prstiju i moguće je da se značajno istaknu kosti zglobova na prstima.

Ovo se događa zato što tumor stvara određene kemikalije i remeti rad hormona, pa se vrhovi prstiju uvećavaju jer se u njima zadržava više krvi nego obično. Ovaj simptom može ukazivati i na neka druga manje opasna oboljenja, pa ako ga primijetite odmah se javite liječnike. novizivot.net

Load More Related Articles
Load More By A M
Load More In Vijesti

Check Also

BOŽIJI DAR: S devet godina će diplomirati, a iduće godine upisuje doktorat!

Laurent Simons, devetogodišnji dječak iz Belgije, u decembru će diplomirati na Tehnološkom…