Home Vijesti IMATE LI OVE CRVENE TAČKICE NA TIJELU? To nisu popucali kapilari, EVO O ČEMU JE ZAISTA RIJEČ! (FOTO)

IMATE LI OVE CRVENE TAČKICE NA TIJELU? To nisu popucali kapilari, EVO O ČEMU JE ZAISTA RIJEČ! (FOTO)

2 min read
1
497

Mnogi na tijelu imaju ove crvene izbočine, ali da li ste se nekada zapitali šta one predstavljaju i da li su opasne?

Najprepoznatljiviji je angiom u vidu mladeža, koji se javlja u vidu male izbočine na tijelu. Najčešće su crveni, a mogu biti i plavi, crni ali i kombinacija ovih boja. Kako starimo, tako se uvećava i njihov broj, naročito poslije 40. godine, a mogu se javiti na bilo kom dijelu tijela, iako se najčešće pojavljuju na trupu.

U suštini, nema razloga da paničite kada ih primjetite na tijelu, osim ukoliko krvare ili dođe do nekih drugih promjena. Iako je ovo najpoznatiji angiom, zovu ga i “trešnjasti angiom” zbog oblika, nije jedini.

Ovde je u pitanju crvena promjena na koži koja ima krakove, baš kao i pauk, a samo središte je intenzivnije boje i okruglo. Javlja se u bilo kom uzrastu, ali kod žena naročito u periodu povećane estrogene funkcije (recimo u trudnoći), ali ukazuje i na loše funkcionisanje jetre.

Kod većine slučajeva, apsolutno je nepotrebno uklanjati ih jer su to bezopasni kožni tumori. Ljudi se uglavnom odlučuju na uklanjanje iz estetskih razloga, a procedura je tada slična kao i kod uklanjanja običnih mladeža, dakle laserski ili radiotalasima, a tu je i hirurško odstranjivanje. novi.ba

Load More Related Articles
Load More By A M
Load More In Vijesti

Check Also

BOŽIJI DAR: S devet godina će diplomirati, a iduće godine upisuje doktorat!

Laurent Simons, devetogodišnji dječak iz Belgije, u decembru će diplomirati na Tehnološkom…