Home Vijesti KO U NEMAČKOJ IMA PLATU 3.440 EVRA, TAJ JE BOGAT: Iako ne zvuči kao prevelika plata, dostupna je svakom desetom Nemcu!

KO U NEMAČKOJ IMA PLATU 3.440 EVRA, TAJ JE BOGAT: Iako ne zvuči kao prevelika plata, dostupna je svakom desetom Nemcu!

3 min read
0
1,765

Svako ko ima mesečnu platu veću od 3.440 evra u Nemačkoj je zvanično bogat, pokazuje istraživanje Poslovnog instituta iz Kelna.

Navedeni iznos neto zarade, nakon odbitka poreza i davanja državi, iako se ne čini preterano velikim, dostupan je tek svakom desetom Nemcu. Ta granica bogatstva vredi samo za samce, a ako se govori o domaćinstvu bez dece, odnosno o bračnom paru, granica bogatstva je 5.160 evra, odnosno tek nešto više od 2.550 evra po supružniku, prenosi zagebački Večernji list.

Razlog tome je što se u domaćinstvu određeni troškovi plaćaju po jedinstvenoj ceni, bez obzira na to koliko članova te usluge koristilo – poput interneta, grejanja ili iznajmljivanja stana.

Ipak, kako se navodi, gotovo niko od onih koji imaju platu veću od 3.500 evra ne smatra sebe bogatim, već samo pripadnikom srednje ili u najboljem slučaju više srednje klase.

Stvarni pripadnici srednje klase, koji primaju oko 1. 870 evra mesečno, neretko sebe smatraju ljudima na granici siromaštva. Međutim, upravo je tih 1.869 evra mesečno prosečna plata u Nemačkoj, odnosno polovina zaposlenih u toj državi prima toliki ili niži iznos, a druga polovina prima više.

Najčešće plate Nemaca su između 1.300 (za žene) i 1.600 (za muškarce) evra mesečno. Fakultetski obrazovani su u proseku bolje plaćeni, oko 2.540 evra, što je iznos nedostižan za dve trećine stanovništva zemlje.

Upravo na nivou praga bogatstva vidi se i razlika između zapadne i istočne Nemačke. U nekadašnjoj Istočnoj Nemačkoj nivo bogatstva je niži i iznosi 2.839 evra, što je iznos plate koju prima tek svaki deseti Nemac u tom području. (Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia)

Load More Related Articles
Load More By enis
Load More In Vijesti

Check Also

(VIDEO) Ovaj čiča je NAJLUĐI VOZAČ TRAKTORA na svijetu! Ovako nešto nikada nismo vidjeli!

(VIDEO) Ovaj čiča je NAJLUĐI VOZAČ TRAKTORA na svijetu! Ovako nešto nikada nismo vidjeli! …